VED RØRET (8)

2019-02-04

Tilbage til fortiden
(8) Ved røret


I sommerhuset igen. En kort tur, sammen med Tina, til stranden.
Tid til at dovne på de slæbte i hånden liggestole. Og et kig på færgefarten Rødby - Puttgarten. Skibe sejlende i sejlrenden mellem Lolland og Femern.
Og silhuetter af de sejlende lystbåde.Hvad minder det dig om?
Det startede med et tilfældigt besøg i den Akademiske Idrætsklubs marina. Du blev lokket til at sejle en "Optimist" jolle. Hvordan kunne I alle tre være i den lille båd? Svært at sige. Du husker kun den spænding at være på vandet. Ingen af jer havde en anelse hvordan man sejler. Du sad passivt, og de to andre lod ud som om vi sejlede. Den ene lod ud som om han styrede båden, og den anden som om han styrede det lille sejl.
Derefter har I byttet rollerne, og du fil lov til at betjene sejlet. Du begyndte at nyde det, og havde en fornemmelse at forstå hvordan reagere man for ændringer af vindstyrken. Men hvorfor flyttede båden sig stadigvæk længere væk fra kysten? Du har foreslået at vende om, men din reaktion for "rorsmands" skarp drejning var alt for langsom. Jollen vippede til den side hvor du og "rorsmanden" sad, og "passageren" tabte balancen og havnede på jeres side.
Jollen tiltede så meget, at I alle tre faldt i vandet, og "Optimist"-jollen vendte 180 grader med sejlet i vandet. Det var om sommeren, så foruden en overraskelse på grund af den væltede båd og et vådt tøj, skete der ingenting.
At vende jollen op lykkedes i tredje forsøg. Dette skulle gentages to gange til, fordi ingen af jer vidste, at samtidig klatring af jer alle tre på båden fra same side er ikke den bedste løsning. Efter fjernelse af vandet fra jollebunden begyndte I den besværlige sejlads i modvind tilbage til marina.
Det varede en evighed, før det tre våde høns kom på det faste land.
Og du, i stedet for at havde fået nok af det gode, havde fået lyst til at lære sejlerkunsten.
Din veninde, Sofia, var et medlem af sejlklubben, og havde en tilladelse for sejlads med små både.
Kan du huske jeres første sejlads med "Kaczorek" båden?
Sofia, Kasia, Kristoffer og dig. Solen, let vind, lagunesejlads, fortøjning et eller andet sted ved kysten, og aftensmad ved et lille bål. Den første overnatning på båden, og Kasia sovende på nattevagten, mens én af de to trosser, der hold båden på plads, rev sig løs. og båden var tæt på at sejle i det ukendte.
Hele næste dag på vandet og aftenvending tilbage hjem.
Nattevagten på båden. Stilhed og næsten vindstille. Ensomheds fornemmelse på båden, som sejlede uden lys på midten af bugtens sejlrende. Og pludselig lyd af det store skib, der sejlede den samme sejlrende. En hurtig drejning med roret, væk fra renden, og synet af stålkolossen, der passerede 25 meter fra bådens agterstavn.
Deltagelse i den første sejlerstævne. Som gast på "Slonka" jollen styret af Romek, som prøvede forgæves at hamle op med Busoni and Andrzej, der sejlede den anden "Slonka" jolle. Det krævede også en indsats fra din side. Og ved enden af den første stævnedag have du ikke kræfter at tage din våddragt af.
Kan du huske Omega" sejlads med Mariola?
Du styrede jollen og hun skulle holde et forsejl. Det var første gang hun sad i jollen. Alt var nyt, interessant, og næsten pragtfuld. Solen, vandet, vind i håret og hendes kæreste, styrende båden til verdens ende...
Et pludseligt vindstød rev sejllinen ud af hendes hænder, og jollen tiltede farligt.
Lidt foruroliget råbte du til hende: "Grib linen!" Og hun, i stedt for at gøre det, vendte sig mod dig, og med fornærmet stemme: "Du skal ikke råbe på mig!"
Du havde umådelig lyst at give hende én på snuden, men først skulle du gøre noget for at undgå jollens kæntring. Så det endte med tilbagevenden til marina i rungende stilhed.Klubben har tildelt dig en "Hornet"-jolle, med hvis deltog du i regatta på Kiekrz søen (tæt ved Poznan by). Du var 18 år gammel, og var den ældste på jeres klubhold.
Båden blev sendt fra Szczecins marina til Kiekrz med et tog, og du og dine kammerater skulle aflaste jernbanevognen og flytte bådene til søen.
Du var også ansvarligt for indkøb af madkuponer for hele holdet. Ved fordeling af dem havde du understreget på det kraftigste, at man skal passe godt på dem. "Den der mister disse kuponer vil sulte resten af regattaperioden!"
Og gæt hvem har tabt dem ved træningssejladsen på søen? Til dit held, har køkkendamer forarmede sig over for den stakkels dreng, og du overlevede på supperester.
Den sidste træning på Dabskie søen, lige efter tilbagevenden fra Kiekrzregatta.
Stærk vind fra skiftende retninger. Din gast, efter tre, fire kæntringer og ufrivillig bad, har fået nok, og du fik fat i en anden unge. Det gik sådan set udmærket. Indtil den store "Svantevit" båd kom ud af havnen og skyggede jeres sejl for vinden.
Da den store båd passerede, et kraftigt vindstød ramte jeres jolle og brækkede masten. Så din styrmand karriere endte, før den rigtigt begyndte. Klubbens finanser var ikke i den bedste forfatning, så den nye mast til din jolle havde ikke den højeste prioritet.
Szczecin Bugt regatta. Du var igen jollens gast og Romek var styrmanden. Tre sejladser den ene dag og to til den anden dag. Over otte timer på vandet. Vådt, kold og Romek fandt det eneste tørre sted på båden til sine cigaretter. Det var din øverste skjortelomme. Og siden han var en kæderyger, brugte han den lomme meget flittig.
Og du var lige ved at vane dig fra rygning!
Hvorfor? Som "næsten" professionel basketballspiller (du spillede et par kampe i den polske anden division, indtil den fornyede ankelskade endte din, af din ringe højde begrænset, idrætseventyr), skulle du gå hver tredje måned til en lægeundersøgelse på en idrætsklinik. Ved én af disse undersøgelser har lægen hørt nogle ureglementerede lyde, og sendte dig fluks til røntgenundersøgelse. Efter den undersøgelse har røntgenlægen skældt dig lodret ud, for unødvendig pladsoptagelse i køen af virkelig syge mennesker. Dine lunger fejlede ingenting.
Du løb tilbage til idrætsklinikken for at skælde den læge, som har sendt dig til undersøgelsen, lodret ud. Men på klinikken var der helt anden læge. Han lyttede til dine lunger én gang til og hørte heller ikke noget galt. Han spurgte dig om du ryger. Du nikkede bekræftende. Og du husker, at han tog fra sin lomme en ny pakke cigaretter, har åbnet den, tog en cigaret ud, tændte den og sagde at... du skulle holde op med at ryge!
Du besøgte Hania, din veninde, og gav hende næsten ubrugt pakke "Carmen" cigaretter. Og sagde til hende, at du har netop holdt op med at ryge! Det fik hende til at grine. Og i har lavet en aftale. For hver cigaret, du røg fra nu af, skulle hun have et stykke kage. Det skulle også gælde den anden vej, men med kun én kage for hver måned uden rygning.
Teoretisk har du vundet to kager, men hun har aldrig købt dem.
Den første rygeafvænning ende på regattas anden dag, hvor du ikke kunne dy sig, og rakte ud efter lommens indhold.
Men diplomet for den første plads i jeres klasse har du stadigvæk.
Hvad mere kan du huske fra dit sejlereventyr?
Sejlads med et folkeboat, styret af Idzi, gennem Szczecin-Szczecins Bugt kanal, og pludseligt syn af en pram sejlende kollisionskursen mod jer. Og din båddrejning til den forkerte side, samt de få millimeters, der manglede til det stød, som ville smadre jeres båd til pindebrædder.
Fokeboat regatta i Szczecin Bugten. Og Asia meget begejstret for sejladsen. I begyndelsen. Og den same Asia efter 4-times sejlads, liggende på kahyttens gulv uden synlig reaktion for en sejladsretning skift.
Og de østtyske patruljebåde gennende de deltagende i regatta både fra de tyske territorialvande.
Den store regatta Swinoujscie-Falsterborev-Christansø-Swinoujscie.
Efter endt vagt, lagte du dig i bådens forpik, lige ved masten.
Da båden har ændret sejladsretning, vågnede du pludselig med dine ben opad og hovedet nedad, og en følelse at de brislinger, du spiste til aftensmad, ville ud.
Du nåede i sidste øjeblik at komme gennem kahytten og ud på dækket.
Natlig sejlads i den bølgende sø, og stirren efter de truende stenklipper på bådens kurs ved Christiansø. Vindstille om morgen ved Bornholm, og både med hængt til tørre stormtøj.
Og de sejladsøvelser med Romek på "Barka", samt styrmandseksamen i Spejderens Maritime Center. Praktisk eksamen uden problemer. Men det teoretiske for semaforsignaltegn næsten dumpet. Til alt held, den pige, der skulle eksaminere dig, har signaleret: "Hvilke farve har dine øjne?", så hun dumpede dig ikke.
Styrmands certifikat har du brugt kun en gang.
Da du arbejdede på den Polytekniske Læreanstalt, har du været, sammen med din chef, til et videnskabeligt symposium, som foregik på et konferencecenter beliggende tæt ve en sø. Til centeret var også tilsluttet en marina, hvor man kunne leje en sejlbåd.
Du vidste om det i forvejen, så du havde dit certifikat med sig.
Du udnyttede én af de planmæssige frie formiddage, og lejede en jolle i marinaen.
At du skulle tag også din chef og en anden symposium deltager, gjorde sådan set ingenting.
I sejlede ud af marinaen. Du trimmede sejlet, og jollen begyndte "flyve" gennem vandet. "Hoooh". Din glædelige, beruset af bådens hastighed, råb fløj gennem vandet, sammen med den tippet til én side båd! Så begyndte din chef også at råbe! Men ikke af glæde. Båden tippede lidt for meget, og vandet begyndte at fylde bådens bund. Og chefen var i korte bukser!
Du var nødt til at sænke farten, reducere bådens hældning og vende tilbage til en "anstændig" sejlads.Det var din sidste sejlads før din afrejse fra Polen.
I Danmark, det eneste du havde med sejlads at gøre, var et marinabesøg ved Langeline, da Olek Fronckowski var der med sin båd.
Og, selvfølgeligt, et kig på de sejlende både fra stranden tæt på dit sommerhus...


Alex Adelist
September 2015

Alex Wieseltier - Uredte tanker
Alle rettigheder forbeholdes 2019
Drevet af Webnode Cookies
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang