ASHKELON (4)

2019-02-04

Tilbage til fortiden
(4) Ashkelon


Du kigger på billederne fra det sidste Ashkelon-stævne.
Og det dumme spørgsmål kommer op igen: polske jøder eller jøder fra Polen?
Angivelig polske, fordi de er blevet født i Polen, og de kommunikerer indbyrdes ved brug af det polske sprog.
Og i princippet kun fra Polen fordi, undtagen ungdommens erindringer og familiens grave, har de ikke så meget til fælles med Polen.
OKAY. Nogle har. Nogle gange på grund af deres personlige trang, nogle gange uden den.
Du selv er for danskerne en Polak, selv om i Polen ville de have et godt grin af det.
Det er næsten som med "kundels" (køtere), der for de "ægte" Jøder er "Goyim", men for Polakker er "ægte" Jøder.
Kan du huske et besøg hos den "fromme" rabbiner i Melbourne, med hvem du er i familie på din fars side? De sagde til dig, at det ville være bedre at besøge ham uden Tina, fordi hendes mor ikke var en Jøde, og dette kunne skabe en meget akavet situation i rabbiners hus.
Det var dit første besøg hos din australske familie, og du gjorde hvad de bad dig om.
Tina har aldrig nævnt det, men indtil i dag har du en fornemmelse af at lade hende i stikken.
Kan du huske din Ashkelon?
Det var før dit første by-pass. I har besluttet at rejse til Israel for at besøge Tinas familie. Tinas onkel Lolek og tante Aza havde en lejlighed i Rishon le Zion og Tinas tante, Mina, boede i Tel Aviv.
I har besøgt Tinas onkel flere gange i Tyskland, hvor tante Aza arbejdede som læge på en tuberkuloseklinik. Onkel altid spøgte, at han lavede en aftale med hende: "Hvis én af os dø i Tyskland, så vil jeg begrave hende i Israel" Skæbnen har taget gas på ham. Han døde og tante Aza er stadigvæk i live.
I skulle bo hos Tinas onkel, og du fortale din bror at du var meget spændt på hvordan de vil håndtere yderligere fire personer i deres lejlighed. Jeres besøg i Tyskland, på vej til og fra Middelhavet, var normalt meget korte, og pigerne var små dengang.
Tine hørte noget om en stævne for de "unge" jøder fra Polen, der skulle afholdes i Israel, men kun som en interessant detalje.
Ophold hos onkel og tante var, over al forventning, meget behagelig. De hang ikke for meget på jer. De havde ikke en gang protesteret, da I ønskede at komme til stranden i nærheden Rishon kun med pigerne. Det var der, Tina havde en samtale med en pige fra Sverige. Pigen var lige så svensk som I var dansk. Og formålet med hendes besøg i Israel var den stævne i Ashkelon. Tina blev meget begejstret, men for dig, som sædvanlig, var det lige meget.
Ophold hos Tinas tante i Tel Aviv. Møde med onkel Kuba, og et besøg i kibbutz.
Familiemøde i Ra'anana hos Dina, Tinas kusine. Onkel Lolek med tante Aza, tante Mina, hendes datter Dina med sin mand Aram, tante Minas søn Mietek med sin kone, onkel Kuba med konen og Arams far. Tilføj til dette dine børn og børn af Dina og Aram, så var familien næsten komplet. Måske ikke helt. Hvem mangede? Ava, onkel Loleks datter, som studerede i Firenze, onkel Kubas døtre Mary og Lila, Mieteks søn, som var i militæret og Tinas bror Michal med hans familie, som var i Sverige.
Det lykkedes jer at "sælge" pigerne til Dina i Ra'anana, og til sidst kunne I lege turisterne. Udflugt til Masada. Badning i Det Døde Hav.
Og så den største attraktion - Jerusalem.
Olivenbjerget. Grædemuren. Golgata vejen op ad bakken i "Joska Akrobatnik" (Jesus) fodspor. Og de halvt lukkede arabiske butikker. Intifada kunne være intifada, men man må jo leve af noget...
Udflugtens næstsidste stop ved indkøbscenter for alskens souvenirs. Tina gik efter den "hellig jord" (en gave til sin mor), og du stirrede bare på den brogede forsamling. Tina forsvandt et eller andet sted. Efter nogen tid begyndte du at kigge efter hende. Du fandt hende i kælderen, hvor en araber forsøgte at sælge hende en blå skindjakke. I stedet for at redde hende, har du købt jakken. Man kunne se at hun kunne lide den, men alligevel måtte hun klage til tante Aza: "Jeg siger: Lad os løbe væk, og han begynder at tinge med denne araber!"
Og tanten: "Sikke en god ægtemand du har! Gad vide om du har fortjent ham?"
Tina, næsten målløs: "Hvis tante er du? Min, eller hans? "
Den araber var meget snaksagelig: "I have just bought this business today and you are my first customers! You will get a big luck because of it!" Fint, fint, Bare lad os i fred!
Til sidst Yad Vashem.
Gør virkelig et indtryk. Selv på en kyniker som dig.
Tina fik straks øje på en gruppe iført hvide T-shirts med en påskrift "Ashkelon", og stoppede én af forbigående piger. Ja. Hun er til Ashkelon stævne. Og hun kommer også fra Szczecin! Og af den aldersgruppe hun kendte i Szczecin kun én Szurik Adelist.
Du kiggede på hende og pludselig indså, at foran dig står Nilas søster!
"Ela, dit tossehoved! Kan du ikke engang genkende folk!" Ela udbrød:" Jeg skal finde David "! Er hun blevet helt forvirret eller hvad? Hun trak jer til bussen og råbte: "Dave! Kom ud!"
Ud af bussen kom ... din fætter fra Staterne, David!
Han var i Ashkelon med hele sin familie! Denne araber havde en god næse!
To dage i Ashkelon. Fra hotellets bygninger til stranden var lidt mindre end hundrede meter. Men for Lonia, Davids kone, kunne passagen af disse hundrede meter tage op til to timer! Igen og igen løb hun ind i et velkendt ansigt, og erindringerne kunne begynde igen!
Tina også har mødt en af hendes veninder fra Polen, der netop var ankommet til Israel for at besøge sin onkel.
På stranden, på stier, i spisestuen, på værelser.
Disse møder. Disse samtaler. Latter, gråd og omfavnelser.
Glæden ved mødet efter alle disse år.
Og bedrøvelsen. Hvad har tiden gjort med disse mennesker!?
Og du følte sig fremmedgjort fra denne begejstrede menneskemængde.
Efter Bartoszewo har du aldrig deltaget i en jødisk lejr.
Du har ikke boet tæt på Niebuszewo kvarters jødiske samfund. Og du var et par år ældre end de andre.
Hvem kendte du her? Selvfølgeligt din familie, Ela, Tinas veninde og ... Falkowicz, der gik i samme skole, bare en klasse højere.
Der var også nogle personer fra Danmark. Du kendte af synet et lægepar. De har netop købt en privat praksis. Du har forsøgt at tale med Liza, men på en måde fik du en følelse af en usynlig barriere. Måske for høj tærskel for dine ben?
Det var der, du er blevet sat på REUNION listen. Det var der, de omgjorde Szurik til Szunk, men hvad dælen!
Den officielle del af Ashkelon stævne var en scene underholdning.
Men hvorfor ham der Cyferblat fra Sverige måtte belemre jer alle med over tyve år gamle prætensioner?
Æret være hans mod og værdighed under Marts begivenheder i 1968.
Vi skal være stolte af ham indtil i dag.
Men hallo! Man kan ikke stoppe tiden. Livet går videre!
Det var din første og eneste Ashkelon.
Kan du huske, da du efter hjemkomsten har sagt din bror at du mødte i Israel David med familien, som var der på samme tidspunkt?
Du fik en dum fornemmelse, fordi det ikke har overrasket ham.
Han vidste om det før din afrejse til Israel ...


November 2014
Alex Adelist

Alex Wieseltier - Uredte tanker
Alle rettigheder forbeholdes 2019
Drevet af Webnode Cookies
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang